Mermer Nedir? Mermerlerin oluşumu kalsit ve dolomit granül elementinin bir sıkışma ve yüksek sıcaklık evresini geçirmesiyle kristalleşerek mermer haline dönüşmektedir. Bu etkileşim sürecinde olan mermer toz halinde iken limra elementinden ayrışmaktadır. Etkileşim sürecindeki toz parçacıklarının birbirine bağlı iken yer değiştirmeleri sonucu mermerin oluşumunu sağlamaktadır.
Parıldayan taş manası anlamına gelmektedir. Mermerin (Marmaros) kökü İngilizceden gelmektedir. Marmaros kelimesinin diğer bir anlamı ise Marmara’nın adasında bol miktarda mermer bulunduğu için bu adanın isminden alıntı yapılmıştır.
Mermer Kullanım Alanları
Mermer Özellikle ve süsleyici gibi birçok amaç için kullanım alanı vardır. Mermerin süsleyici ve yapısal olarak kullanım şekillerini sıralarsak; mermer duvar kaplama, masa, mermer zemin kaplaması, mermer heykel, merdiven, mermer sehpa, mermer oturak, memer mutfak dizaynı, mermer lavabo dizaynı, banyo vb. pek çok alanda kullanım yönü bulunmaktadır.
Birçok insanı kendisine hayran bırakan tarihi antik yapılarda mermer ile yapılmıştır. Yunanlı, Romalı ve Osmanlı gibi vb. ülkelerin tarihi yapılarına örnek verecek olursak, tapınaklar, heykeller, süslemeler ve buna benzeyen çoğu çalışmalar mermer ile yapılmıştır.
Mermer milattan öncesine ve günümüz dönemine kadar en çok kullanım alanı süsleme, duvar kaplama ve zemin kaplamalar idi. Mermerin şık ve süsleyici yapısı; mermer ustası olan kişilerin çalışma alanlarını daha çok geçit ve salon gibi yerlerde kullanmasına sebep olmuştur. Mermer renk açısından farklı alanlarda kullanılmaktadır. Hafif renk özelliğine sahip mermerler zemin için kullanılırken; renkli yapıya sahip olanları ise daha çok figür ve mozaik gibi alanlarda kullanılmıştır.
Mermer kolonları genellikle ihtişamlı bir ortam yaratmak için saray vb. birçok alanda kullanılmıştır. Şömine yapımında çeşitli çalışma yöntemlerinin kullanılması; şöminenin özgün özelliğini farklılaştırmaktadır. Eğer ki mermer ustası şömine yapımı sırasında yalnızca fayans özellikli mermer kullanırsa “rüstik” adı verilen yalın bir görüntü kazandırır. Fakat şömine üzerinde işlem yapılmış mermer desenler kullanılırsa ortaya görkemli bir görünüm elde edilmiş olunur.
Mermerin hassas ve süsleyici özelliği binlerce yıl boyunca, sanat dalında çalışan ustaların en çok kullandıkları malzeme mermer olmuştur. Geçmiş yıllara ait çok sayıda antik yapılar bulunmaktadır.
Roma, Yunan ve Osmanlı uygarlıkları hamam, banyo, küvet ve sauna gibi alanlarda hijyen açısından mermer malzemesi kullanılmaktaydı. Bu 3 ülke bu tip yapılara sağlık ve güzel görünüm açısından aynı şekilde ilerlemeler kaydetmişlerdir.
Mermer Masa Renkleri
Mermer doğal yollarla sürekli değişim halinde olması onun farklı renklere sahip olduğu anlamına gelmektedir. sade beyazdan siyah onix’e kadar renk özellikleri mevcuttur. Bu doğal yollarla gerçekleşen değişim süreci mermerlere benzersiz ve özgün bir görünüm vermektedir. Örneğin Carrara, Calacatta, Volakas, Thassos, New York dolomittik özellikleriyle beyaz mermerler sınıfına, Toros Black, Alexsander Black, Portoro Gold,Bruno Perla gibi mermerler siyah mermer gurubuna Tundra, Cool Gray, Silver Wave gri mermer sınıfına, sınıfına Rain Forest Brown, Rain Forest Green, Azul Macaubas renkli mermer sınıfına ait mermerlerdendir.
İçerisindeki mineral değişimi sayesinde mermer farklı renk özellikleri kazanmaktadır. Örnek verecek olursak hematit adlı mermerler kırmızı renk özelliğine sahip iken, Limonit minerale sahip olanları sarı renge sahiptir. Bu mermerlerin renk değişimine uğrama sebebi değişik türdeki minerallerin ve kalsit granülü ile basınç ve yüksek sıcaklık etkisi sırasında mermere farklı türde renkler kazandırmaktadır.
Mermer Yüzey İşlemleri
Öncelik tercih sebebi olarak seçilen mermer plaka ve fayansların dış kısımları parlak ve pürüzsüzdür. Mermerin dış tarafının parlak olması ona ayrı bir stil katmasına karşın nemli yüzeylerde fazlasıyla kaygan bir yapıya sahiptir.
Son zamanlarda eski görünümlü olan mermerler en çok beğenilenler arasındadır. Bu mermer fayansların yüzey kısmı tortu gibi bir görünüm katmasından dolayı en çok tercih edilen mermer fayans türlerinden biridir. Kalın yapıya sahip eskitme görünümlü bu mermerler, engebeli kısımlarının kenarlarına yuvarlak görünüm verilmiştir. Birçok boyutu mevcut olan bu fayans mermer genellikle banyo, zemin yüzeyi, mutfak içerisinde kullanılmaktadır. El işçiliğiyle yapılan bu eskitme yüzeyli mermerler yerleştirileceği alana önemli ölçüde büyük bir hava katmaktadır.
Diğer farklı tipte işlenen mermerler ise müşterinin pek talebinde bulunmadığı fırında pişirilmiş, fırçalanmış, ölçülendirilmiş ve yarılmış olarak 4 bölüme ayrılmaktadır.
Mermer Kaliteleri
Mermer Nedir? Amerika’nın Mermer Enstitüsü düşünce yapısına göre kalite kontrolü, Mermerin üretimini yapan firmaların montaj sırasında yaşadıkları zorluklar veya mermerin sağlamlığına göre değerlendirilmektedir.